7 травня 2014 р.

Гніздівка (Neottia nidus-avis): незвичайна зустріч у лісі

...Гуляла я лісом. І зненацька надибала галявинку, де росли настільки дивні рослини, що немов з якогось іншого світу прийшли. Зовсім без хлорофіллу! І без листя — з густого шару торішнього листя випиналися пагони, вкриті квітами. Квіти мали солодкий, але не надто приємний аромат. Було це біля Джуринського водоспаду (неподалік Ниркова, Тернопільська обл.). Саме місце — ліс і прилеглі ділянки включно з Червоногородською фортецею — називаються урочище Червоне. Назва від того, що ґрунт там усюди цеглисто-червоний. Відтак і виростають на дивному ґрунті якісь дивні штуки, подумала я.
Дового шукала я назву цієї рослинки і таки надибала! Гніздівка звичайна (Neottia nidus-avis). Червонокнижна, хто б сумнівався!
Виявилося, що гніздівка з роду орхідних. Орхідея — сама по собі дивна квітка, екзотична для України, а ця ще й позбавлена хлорофіллу (і від цього жовтаво-бурого кольору), росте вологих лісах помірноого клімату і... є стерв’ятником серед рослин, точніше, сапрофагом1, як гриби і бактерії.
Рослинка обирає ділянки лісу, вкриті товстим шаром листя або хвої. Цвіте лише на 9-10 рік життя! Суцвіттю не завжди вдається пробитися на поверхню ґрунту і квітки на викривленому квітконосі іноді розвиваються в шарі ґрунту (листя). У такому випадку у квітів може статися самозапліднення, і насіння проросте прямо в коробочці, що знаходиться в ґрунті.

1 Сапрофаги (від грец. sapros — «гнилой» и troph — «пища») — організми, що отримують необхідні для життєдіяльності речовини, руйнуючи залишки мертвих рослин і тварин чи відмерлі частини рослин і тварин, абсорбуючи розчинні органічні сполуки.   

Немає коментарів:

Дописати коментар